joi, 27 februarie 2014

Maurul si-a facut datoria! De Lt. Alexandru Gheorghe nu mai este nevoie!



MApN STRÂNGE LAȚUL SAU ÎNCEARCĂ SĂ ACOPERE URMELE?

Au trecut puțin peste doi ani de zile de la ieșirea mea în Piața Universității pentru a protesta împotriva bătăii de joc ce se generalizase în țară mult peste limita de suportabilitate a multora, inclusiv a mea. Disprețul și batjocura la adresa oamenilor de rând atinsese cote care nu mai puteau fi rabdate de către noi, toți. Și totuși ce s-a schimbat? Ori, s-a schimbat ceva? Se pare că nu, căci bătaia de joc de atunci este dusă mai departe fără nicio rușine sau remușcare de către noii cocoțați la Putere. Asta este ceea ce se vede cu ochiul liber, de aici, din lumea celor mulți și neimplicați politic, celor mulți și încă asupriți, acum, parcă mai rău ca niciodată.
Și totuși s-a schimbat câte ceva, dar nu în mentalitatea celor ce ne „conduc ci în strategia lor. Au început să strângă lațul din ce în ce mai tare, legal dar mai ales nelegal, introducând articole de lege din ce în ce mai restrictive în privința drepturilor noastre.Iar când nu au soluția legală la îndemână dar nu se sfiesc în a uzita măsuri coercitive fizice, concrete, cum ar fi asedierea satului Pungești cu sprijinul Jandarmeriei Române. Împotriva voinței în comun declarate de către sătenii de acolo și din multe alte comune s-au luat măsuri de reprimare din fașă a oricărei acțiuni de protest democratic și teoretic, legal.Zic teoretic, pentru că, dacă ar fi să dăm crezare Constituției României, orice cetățean al acestei țări are dreptul la liberă exprimare și la protest, atunci când consideră de cuviință să facă acest lucru.Și dacă unor săteni liberi, civili neînregimentați politic și nici în vreo structură militarizată sau fost militarizată nu li se permite să protesteze, cum li s-ar putea permite acest lucru militarilor din orice structură? Iar acum ajungem la miezul problemei și la legătura acestei scurte introduceri cu titlul de mai sus. Modificările restrictive în drepturile cetățeanului de rând le vedem și le resimțim cu toții dar eu vreau să prezint opiniei publice modificările produse în ultimii doi ani în rândul Armatei.
În data de 25.05.2011, sunt primit în audiență, dar la cererea mea adresată în scris, de către Șeful Statului Major General, adică șeful militar suprem al Armatei, petru a-i raporta o problemă pe care eu o consideram de importanță majoră pentru Armata Română.Acea problemă făcea referire la filiera indirectă” de formare a ofițerilor de armată.Pe scurt, pentru a înțelege orice om ce nu face parte din sistemul militar, filiera indirectă oferă oricui dornic să încerce, o șansă nesperată de a ajunge ofițer, eludând toate treptele normale, naturale și corecte pentru această performanță, și anume absolvirea unei Academii Militare de specialitate.Mai concis, în timp ce absolvenților de Academii militare le sunt necesari cursuri de patru ani pentru a absolvi ca ofițer și a primi, fără nicio excepție, doar primul grad de ofițer și anume cel de sublocotenent, altor civili neinstruiți le sunt necesare cursuri de până la 6 luni pentru a deveni ofițeri dar și pentru a primi grade inițiale mult superioare celui de sublocotenent. Deși, după cum se poate vedea în anexa nr. 1, Șeful Statului Major General domnul general locotenent Ștefan Dănilă, admite pertinența problemelor expuse, audiența se încheie prin a-mi pune în vedere faptul că voi fi monitorizat de către DCISM (Direcția Contrainformații și Siguranță Militară) dacă voi mai continua în dezbaterea acestei probleme. Cu alte cuvinte să nu mai deschid subiectul acesta care arată, fără nici cea mai mică exagerare, trădarea ce se petrece în rîndurile Armatei Române, prin penetrarea acesteia de mii de ofițeri pe filiera indirectă, fără nici cea mai mică pregătire de specialitate, ofițeri ce primesc grade superioare și bineînțeles funcțiile aferente acestora.
Văzând modul la care Șeful Armatei pune problema atunci când un ofițer raportează regulamentar o problemă de interes general, hotărăsc înaintarea unei petiții de șapte pagini (anexa nr 2) care trata pe larg problema filierei indirecte indicând și articolele regulamentare abuzive cât și o serie de propuneri pentru corectarea disfuncționalităților expuse. Deși petiția a fost înaintată la data de 06.06.2011, ea nu a primit niciun răspuns din partea Șefului Statului Major General, cel căruia o adresem spre rezolvare. După patru luni de zile, timp în care nu am primit niciun răspuns, așa cum scrisesem în finalul petiței, în baza legii 571/2004, a avertizorului public, decid să fac publică această petiție, întrucât termenul de răspuns de 30 de zile fusese depășit cu trei luni.
După publicarea petiției sunt chemat de urgență de către același Șef al Statului Major General, la ordin, în data de 12.10.2011, după patru luni de la înaintarea petiței.Bineînțeles, nu se încearcă o abordare constructivă a problemei, o abordare care să rezolve pozitiv probleme expuse, ci sunt doar amenințat că voi fi dat afară din Armată dacă mai continui cu expunerea acestei probleme, la care între timp primisem un răspuns evaziv datat 06.10.2011 (anexa nr. 3).
La scurt timp, este trimisă la U.M 01930 Câmpia Turzii, o așa zisă comisie de evaluare a cadrelor militare cu scopul de a mă exclude din rândul cadrelor militare active.Fiind trimisă abuziv, fără respectarea legilor și a regulamentelor interne, comisia pleacă după o săptămână în care nu au reușit să își îndeplinească scopul propus, întrucât ilegalitatea acesteia era prea ușor de demonstrat.
Astfel, cu ocazia protestelor din ianuarie 2012, am decis că a sosit momentul ca o problemă de maximă importanță pentru Armata Română, să devină cunoscută la nivel național. Făcând deci uz de dreptul la liberă exprimare publică garantat de Constituție dar și de legea avertizorului public, am făcut cunsocută această problemă, întrucât neprimind un răspuns în termenul legal și mai ales pentru că răspunsul acoperea fapte grave de corupție, am considerat că opinia publică trebuie informată cu privire la aceste aspecte.În repetatele apariții televizate am ridicat problema ofițerilor pe filiera indirectă și am prezentat modul abuziv prin care așa zișii ofițeri produși prin această filieră sunt avantajați de sistem în detrimentul ofițerilor formați prin Academiile Militare.Aceasta ar fi, foarte pe scurt, expunerea problemei ce a dus la ieșirea mea în Piața Universității.
Acum voi încerca prezentarea, foarte pe scurt a modificărilor survenite în această problematică, după ce ea a devenit publică.Astfel, o primă modificare survenită a fost cea a abrogării Dispoziției militare care reglementa selecția și formarea ofițerilor prin sistemul filierei indirecte, și anume a Ordinului Ministrului Apărării Naționale nr. M.132 din 29 decembrie 2009
pentru aprobarea Normelor de selecţionare a candidaţilor pentru admiterea la cursul de formare a ofiţerilor şi subofiţerilor în activitate, pe filiera indirectă,
publicată la data de 05.04.2012 în Monitorul Oficial nr. 229.(anexa nr. 4)
A doua modificare de esență o reprezintă punerea în aplicare a uneia dintre propunerile înaintate de către mine prin intermediul petiției care făcea referire la faptul că filiera indirectă nu ar trebui să fie deschisă armelor de luptă ci doar celor auxiliare, cum ar fi Logostica, Serviciul Medical, Serviciul Topografic, Muzică Militară etc.Astfel, după ani de zile în care s-au format sute de ofițeri în armele de luptă, cifra de școlarizare aferentă anului academic 2013-2014 a fost următoarea:
Medicină Generală - 10 locuri
Ingineri de instalații pentru construcții - 5 locuri (anexa nr 5)
De asemenea și pentru anul academic 2014-2015 cifra de școlarizare a păstrat proporții normale, și a fost din nou, destinată doar armelor auxiliare celor de luptă, astfel:
            Medicină Generală – 13 locuri
            Justiție Militară – 5 locuri
            Psihologie/Sociologie – 8 locuri
            Protecția mediului/muncii – 8 locuri
            Muzici militare – 5 locuri (anexa nr. 6)

            Următoarea modificare majoră executată de către MapN fost făcută în data de 03.07.2013 și publicată în monitorul oficial nr. 399, prin care se abrogă, printre altele, Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.153/2005 pentru aprobarea “R.G.-8, Regulamentul consiliilor de judecată”, regulament în baza căruia am fost exclus din rândul cadrelor militare active ale Armatei, și care conține o multitudine de încălcări flagrante ale Constituției, una dintre cele mai relevante și elocvente fiind instituția ofițerului cu “cercetarea penală specială”, numit din cadrul ofițerilor unității și care reprezintă o încercare de creare a unei instuții paralele în cadrul fiecărei unități militare asemănatoare Parchetului Militar, singurul în măsură să ancheteze cazuri de natură penală. Acest abuz este cu atât mai vizibil cu cât Regulamentul Consiliilor de judecată prevede expres faptul că în competența consiliilor de judecată intră faptele cadrelor militare ce nu constituie infracțiuni. (anexa nr. 7).
Un ultim aspect pe care aș dori să îl supun atenței dumneavoastră este introducerea unui articol în noul proiect de lege ce va reglementa statutul cadrelor militare, proiect ce se află acum în dezbatere parlamentară si care prevede următoarele : Art. 15, alin 4 - Pentru restrângerea dreptului la liberă exprimare publică şi pentru păstrarea cu stricteţe a confidenţialităţii în legătură cu exercitarea profesiei militare, personalul militar în activitate beneficiază de o compensaţie financiară lunară în cuantum de 15% din solda funcţiei de bază.Acest articol este nou introdus, nu exista în legea 80/1995 și deci MapN recunoaște în mod indirect faptul că judecarea și excluderea mea în baza faptului de a fi făcut uz de dreptul la liberă exprimare publică a fost una abuzivă.(anexa nr 8).
Acum titlul textului devine cu adevărat relevant și astfel revin cu aceeași întrebare: Vrea MapN-ul să strângă lațul în ceea ce privește militarii Armatei Române, pentru ca aceștia să păstreze tăcerea totală atunci când vine vorba de posibile fapte de corupție pe care le-ar putea incrimina public sau încearcă să șteargă urmele abuzivei mele excluderi din rândul Armatei, aplicată în numele unor legi și regulamente pe care doar acum încearcă să le oficializeze? Și dacă petiției mele i s-a acordat în cele din urmă atenția cuvenită și s-au dispus măsuri care coincid cu cele șapte propuneri de la finalul acesteia, de ce sunt eu, locotenent Alexandru Gheorghe, încă în rezervă?

Lt. (r) Alexandru Gheorghe
 sorineco@yahoo.com
           

16 comentarii:

  1. Sub masca apararii secretului de stat si de serviciu se produc cele mai mari ilegalitati in institutiile militare din Romania, in primul rand privind incadrarile directe. Sunt lucruri infioratoare care la un moment dat trebuie expuse public.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevar graiti! Vedeti recentele intamplari si dezvaluiri privind STS-ul!
      Valer I.

      Ștergere
  2. Pertinenta intrebare - eu de ce sunt in rezerva ?! Are o singura posibilitate de raspuns - pentru ca esti prost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca prostul esti dumneata , mai degraba ...Uita-te in oglinda si te vei convinge ...De ce esti atat de nesimtit , cetatene ?

      Ștergere
    2. Numai un dusman al tuturor romanilor sau un prost adevarat, poate sa faca o astfel de afirmatie, sa catalogheze un tanar care se lupta pentru dreptate si adevar ca fiind prost.
      Prosti sunt cei care nu iau atitudine, care rabda orice abuzuri si oricate poveri, pentru ca pe ei nu-i "intereseaza" ce se intampla in societatea romanesca, lasand astfel loc de proliferare a mafiei, hotiei si imposturii.

      Ștergere
    3. ranciogule, cat ai fost activ ai luat atitudine... ai pupat in dos toti sefii pe care i-ai avut...iar acum ai devenit revolutionar dogarian... bravos natiune, halal sa-ti fie!

      Ștergere
    4. Esti prost informat, ANONIMULE CURAJOS!
      Daca as fi pupat in dos sefii, acum eram in activitate si nu "eliminat din sistem." la 42 de ani. Pentru cei care nu ma cunosc: am fost un elev foarte bun (Breaza+Sibiu) si un ofiter foarte bun (asa au sunat aprecierile de serviciu) din mainile caruia au iesit ostasi de isprava, cu care ma mandresc si pe care ii intalnesc cu placere si bucurie chiar si acum, dupa zeci de ani de cariera militara. Tu cine esti, ce ai facut si ce faci astazi, ANONIMULE, in afara de a strecura otrava neincrederii, nepasarii si neputintei pe Internet?

      Ștergere
    5. N-ai fost eliminat din sistem. Ai plecat cu mana intinsa dupa soldele compensatorii acordate, profitand de o functie cu indemnizatie de comanda, salariu de merit si altele (dupa care ti s-a calculat pensia), iar cand s-a modificat sistemul de calcul te-ai lipit de dogar ca sa mai beneficiezi, din cotizatiile membrilor, de alte venituri lunare. Cam asta este cariera ta spectaculoasa. Iar despre faptele de vitejie...Haida de ! Pe oricine auzi se mandreste cu ce-a facut prin armata. Eu?! Sunt un nimeni, trec nebagat in seama printre umbre si altii ca voi care chiar cred ca s-au catarat pe scara sociala, printre cei care nu mai pot de ifose cand isi spun cine sunt eu in fata mea. N-am facut nimic deosebit, ci doar m-am chinuit sa fiu un biet om, nu asa important ca tine, nici asa pregatit, nici asa frumos, nici asa destept. Din pacate. A propos ! Mai iei niste bani si din andimistrarea site-ului, asa-i ?! Incep sa inteleg deja cat de deosebit esti...Inca putin si devenim prieteni, dar am o singura conditie. Sa ai coloana vertebrala, nu de cauciuc cum o ai acum de-ti bagi capul singur printre picioare pupandu-te in dos. Asa ca mai incet cu pianul pe scari. Aia zeci de ani de cariera militara pot fi vreo 20, nu de alta dar sa nu inteleaga careva ca ti-ai rupt salele prin armata. Despre aprecieri de serviciu... Ha, ha, ha... Parca nu stim toti cum se faceau in armata. Esti nostim, domnule. In rest, lasa-le asa, nu incerca sa pari ce nu esti si, spre deplina edificare, spune-ne doar cum ai revolutionat sistemul putred militar cat ai fost activ, cat adevar ai spus daca vei fi avand curajul sa spui adevarul sefilor, cum te-ai batut pentru dreptatea ta si dreptul de a demonstra ca ceea ce spui este corect si nu renunti la punctul tau de vedere indiferent de consecinte si altele din astea. Candva, daca ma lasa timpul sa mai pot sa fiu, am sa-ti spun si demonstrez ca eu nu am renuntat niciodata, DAR ABSOLUT NICIODATA, la ceea ce am sustinut, ca am fost incomod pana la desfiintare, ca nu am plecat si inca nu plec capul, ca... UNDE AM SCUIPAT NICIODATA NU AM LINS. Dar mai ales ca am stat absolut vertical in fata oricui, fara sa-mi fie rusine. Daca poti spune acelasi lucru esti de invidiat, dar, din pacate, nu poti face asta. Si stim amandoi de ce... Sa te bucuri de sanatate si zile frumoase, chiar daca frumosul asta este dupa caracterul tau...

      Ștergere
    6. Cracterul tau este infect (sa ma scuze cititorii, dar nu gasesc alt termen mai potrivit):
      - esti un las pentru ca te ascunzi sub anonimat
      - esti un mincinos pentru ca lansezi afirmatii care nu au legatura cu realitatea
      - esti un megaloman - te lauzi ca ai revolutionat sistemul (militar presupun), ca te-ai batut pentru dreptate si adevar (tu, care nici macar curajul de a spune cine esti?!...) si, in schimb, ii spui unui tanar locotent, care, in vazul intregii tari, chiar a infruntat o armata atinsa de corptie si de servilism ca este un prost. Numai un neispravit, un refulat, un neica nimeni, poate sa spuna despre un erou ca este un prost.

      Lamurindu-ma cu cine am de-a face, te sfatuiesc sa nu-ti mai obosesti neuronii, ca nu am de gand sa-ti mai raspund. Este o pierdere de timp pentru mine si cred ca si pentru cititori.

      Ștergere
  3. De ce dumneata care desigur esti viu, traiesti asa cum traiesti acum, esti in rezerva si o alta, Dumnezeu sa o ierte, este moarta saraca pentru un vis frumos atat profesional cat si sentimental, pentru aceeasi fapta facuta, este erou militar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aceasta antiteza trebuie sa dea de gandit serios sefilor din MApN. Sunt corecte doua masuri, atat de diferite, pentru aceeasi fapta - parasirea garnizonei fara aprobare?

      Ștergere
  4. Opinia publica si marele vulg, nu cunosc ca dupa 1989, in armata Romaniei, ''in numele democratiei'' au avut loc mutatii fara precedent sub aspect penal! Faptele penale savarsite de cadre militare in activitate, au fost in mare parte, sanctionate de catre justitie!
    Totusi, in aceste circumstante, Marea MUTA a ramas muta si in mod TACIT, este de acord cu ce se intampla!
    Onoarea si demnitatea dv.stra domnule locotenent, implicarea directa, legala si de impact major, in viata politico-sociala din Romania, a intrat in conflct cu coruptia, lasitatea, tradarea, etc.din sistemul militar si nu numai. NU uitati ca PATRON era atunci, reevaluatul Oprea, cel care la randu-i trebuie sa raspunda penal pentru abuz in serviciu! Pana nu se va face acest proces ISTORIC, de demascare a indivizilor care a pus Institutia Militara pe chituci si sanctionarea lor severa, NU se va schimba nimic!
    Propunerea mea ar fi, ca la nivelul cadrelor militare in rezerva si in retragere, sa constituim o STRUCTURA dupa modelul FACIAS , care exercitand un rol activ conform statutului sau, ii vom aduce pe toti cei ce-au incalcat legea, in fata JUDECATII JUSTITIEI!
    cu respect pentru valori!
    Popescu

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Victor sunt de aceeasi parere, "boala este foarte grava inca de la radacina" in acet caz ori se trateaza , ori trebuie indepartata ca si cancerul cu radacina cu tot.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasitatea, dezbinarea, hotia si tradarea a patruns adanc in institutia militara a Tarii. Cine sa-i faca dreptate tanarului locotenet, impostorii care au declarat pensiile militarilor drept nesimtite aopoi le-au crescut, pe fovoritisme, astfel incat bugetul tarii este acum mai impovarat decat inainte iar inechitatile in sistemul de pensii sunt mult mai numeroase si mai frapante?
    Col. (rez) Stoica Traian

    RăspundețiȘtergere
  7. Erata: "Lasitatea, dezbinarea, hotia si tradarea au patruns...." Cu scuze,
    Col. (rez) Stoica Traian

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai copile,noi am fost alaturi de tine cand ai fost tras la raspundere pentru incalcarea disciplinei militare,iti acceptam laudele,asa o fi cum spui tu. Daca nu era acea intamplare poate nu se faceau asa repede modificarile,de altfel,destul de consistente .Ce nu inteleg eu este ce treaba ai tu cu Pungesti-ul ,de fapt ,cu cele doua propozitii de la inceput ?Cred ca nu ai inteles oportunitatea acestui blog !Cred ca nu ai inteles ca nu trebuie ca toti cei 20 de milioane,cum gasim un spatiu,sa ne varsam otrava,frustrarea sau nemultumirea.Cred ca nu ai inteles ca multele milioane de cetateni care i-au votat pe acesti "noi cocotati la Putere",nu pot fi insultati de tine,chiar daca ai fost un picut de erou,cateva zile.Consider ca era mult mai pertinent sa ne povestesti cum,pe baza ajutorului primit,ai reusit tu sa te integrezi,sa te dezvolti ,sa te afirmi in acesti doi ani.Daca ai vrut sa fii un exemplu atunci,cu siguranta ,esti dator sa nu-ti schimbi trairea. Poate te mai gandesti! Gh. Stanciu


    RăspundețiȘtergere